PETUA SKOR EXAM

Berikut merupakan beberapa strategi yang boleh digunakan oleh anda untuk skor dalam exam akan datang.

  1. FOKUS SATU SUBJEK SATU MALAM
Sumber : Youtube Allyna Wong

Anda digalakkan untuk fokus satu subjek setiap hari di waktu malam. Fokus untuk belajar atau buat latihan sekurang-kurangnya 1 jam atau 2 jam. Ingat Konsisten ialah rahsia besar untuk berjaya.

Gigi kita tidak jadi sihat dengan hanya berjumpa doktor sekali. Tetapi tindakan kita menggosok gigi setiap hari antara 2 ke 5 minit setiap hari itulah yang menjadikan gigi bersih dan sihat. CONSISTENT is the key.

2. TULIS FAKTA/FORMULA DALAM SATU BUKU

Segala FAKTA atau FORMULA yang anda rasakan penting atau guru kata penting atau tertera dalam buku teks secara jelas. Tulis dalam satu buku nota yang berasingan. Jadikannya sebagai satu kitab yang anda perlu lihat setiap hari atau selalu supaya fakta/formula tersebut melekat dalam otak anda.

3. TULIS NOTA SENDIRI DAN FAILKANNYA

Anda digalakkan untuk menulis nota sendiri dan simpan dalam satu fail. Anda sangat-sangat digalakkan untuk tulis sendiri. Jangan cetak atau fotostat. Apabila anda tulis daya ingatan menjadi lebih baik berbanding cetak dari komputer atau fotostat.

4. BERANIKAN DIRI TANYA SOALAN

Dalam kelas atau di luar kelas. Beranikan diri tanya soalan. Sebaiknya tanya pada guru jika anda tidak faham. Jika malu-malu kucing, tanyalah pada kawan. Jika kawan rapat tak dapat terangkan atau fahamkan anda. Tanya pada kawan lain.

5. TONTON PETUA BELAJAR ALLYNA WONG

Allyna Wong merupakan bekas pelajar SMK Cheras. perkongsian tip belajar yang dilakukan beliau mungkin boleh digunakan oleh anda juga.

Semoga bermanfaat.

===============================================================

Anda serius dalam menjadikan pelajar sekolah anda mahir dalam Kemahiran Belajar ? Mahukan Program Motivasi yang berbeza dan Berkesan ? Hubungi kami untuk urusan jemputan atau pertanyaan dengan whatsapp terus di talian 019 – 211 12 85 (Syed Faizal)

SYED FAIZAL BERSAMA PRA-U SMK PERIMBUN

 

Alhamdullillah, pada 8 Mei 2019 yang lalu saya dijemput oleh Unit Kaunseling, SMK Perimbun bagi memotivasikan pelajar Tingkatan 6 atau PRA-U mereka. Antara poin yang saya telah sentuh ialah :

  • Pilihan STPM lebih baik daripada Matrik dan Diploma
  • Ciptalah Masa depan daripada Masa depan
  • Berkongsi pengalaman saya yang pernah GAGAL SPM kemudian bangkit kembali hingga ke tahap ini.
  • Aktiviti menulis matlamat mengikut acuan Best Belajar™
  • Perkongsian kisah-kisah kejayaan alumni Best Belajar™ yang berjaya dengan teknik yang saya telah kongsikan pada mereka.

Syukur, di akhir program saya dapat lihat wajah puas hati adik-adik PRA-U ini dengan pengisian dan pengendalian yang saya telah jalankan. Dimaklumkan juga unit kaunseling mahu  jemput saya untuk program tingkatan lain pula. (^_^)

Antara #MomenBestBelajar yang menarik bagi saya sewaktu mengendalikan program ini ialah apabila saya bertanya kepada salah seorang pelajar lelaki yang duduk dihadapan sekali. Namanya Loqman.

Saya : “Loqman memang pilihan STPM yang pertama ke ?”

Loqman : “Ya Bang”

Saya : “Kenapa pilih STPM ?”

Loqman : “Saya sempat kerja di beberapa tempat sebelum ini, saya lihat majikan saya tu bayar gaji budak STPM lebih tinggi daripada budak Diploma”

Saya “ Wowww…. terdetik dalam hati… budak diploma dahlah belajar 3 tahun… tinggal berjauhan, duit keluar banyak, yuran dah mahal dari STPM dan ada pula yang ambil PTPTN kena bayar balik hutang tu…”  selepas beberapa saat “Lebih STPM”…. (monolog dalam hati….)

 

Di dalam program ini juga saya telah kongsikan komen-komen dan pandangan rakan-rakan FB antaranya ialah :

 

Semoga bermanfaat….

TENANG HADAPI PEPERIKSAN DENGAN KUASA “AFFIRMATION”

Ketika di dalam musim peperiksaan ini memang akan berlaku fenomena, pelajar risau dan takut tidak dapat lakukan yang terbaik di dalam ujian nanti. Lebih merisaukan apabila keadaan stres atau takut ini menjadikan pelajar lupa terhadap fakta yang sudah pun dihafalnya sebelum ini.

Bagi mengurangkan tekanan dan kerisauan pelajar. Kuasa “Affirmation” atau di dalam bahasa melayu kita boleh sebut sebagai “Kata-Kata Peneguhan Positif”. Ini dapat membantu pelajar untuk lebih fokus dan tenang menghadapi peperiksaan.

Kajian menunjukkan

  • kata-kata peneguhan positif membuahkan perubahan sikap yang besar (Steele et al.,1993 : Stone & Cooper,2003)
  • Ramai atlet yang berjaya, telah banyak menggunakan kata-kata peneguhan positif berbanding golongan atlet yang tewas selalu. (Sherman & Kim, 2005)
  • Guru yang menggunakan kata-kata peneguhan positif dilihat mempunyai hubungan yang amat baik dengan pelajar.
  • Latihan kata-kata peneguhan positif meningkatkan hormat diri, kepercayaan dan murid lebih optimis. Pelajar mempercayai mereka dapat rileks dengan mendengar kata-kata peneguhan positif terhadap suara diri sendiri. (Robinson, S. 2014)

APAKAH ITU AFFIRMATION ?

Affirmation atau afirmasi ialah kata-kata peneguhan positif yang pelajar boleh amalkan terhadap diri sendiri. Antaranya ialah seperti :

  • Saya seorang pelajar yang cemerlang
  • Saya boleh lakukan perkara ini
  • Saya mudah hafal dan mudah jawab soalan
  • Saya yakin terhadap diri saya

Dan banyak lagi….

Syaratnya ialah kata-kata peneguhan positif diri anda wajib terdiri daripada unsur-unsur seperti

(1) Perkataan atau ayat positif. Contohnya : Saya boleh, Saya mampu, Saya sudah…

(2) Bersifat boleh dicapai bukan fantasi atau bombastik. Contohnya : Saya boleh hafal dengan mudah, Saya mampu jawab karangan dengan mudah, Saya sudah mencapai matlamat saya….

(3) Berbentuk menampakkan hasil. Contohnya : Saya boleh hafal 15 fakta dalam masa 2 minit, Saya mampu jawab karangan Bahasa Melayu dengan mudah, Saya sudah mencapai matlamat saya untuk dapat A dalam Bahasa Melayu.

Semoga bermanfaat.

===========================================================

Untuk pertanyaan atau jemputan bagi menjayakan Program Motivasi & Kemahiran Best Belajar™ di lokasi anda Whatsapp ke 019 – 211 12 85

BEST BELAJAR™ | 5 RAHSIA YANG MEMBAWA KEJAYAAN KEPADA PELAJAR

Pada tahun 2007 3 orang ahli psikologi K. Anders Ericson, Michael J. Prietula dan Edward T. Cokely telah menerbitkan artikel berkenaan “Making of an Expert” yang membawa maksud Mencipta seorang Pakar (Proses Menghasilkan seseorang yang hebat) di dalam Harvard Business Review. Mereka membuktikan bahawa untuk menjadi seseorang yang hebat, ianya tidak datang daripada bakat semulajadi. Tetapi daripada latihan yang bersungguh-sungguh dan berfokus bertahun-tahun.

Ini juga sekaligus menafikan pendapat popular mengatakan bahawa wanita hebat dalam sesetengah bidang dan lelaki juga hebat dalam sesetengah bidang. Hakikatnya, sesiapa sahaja boleh jadi hebat dalam sesuatu bidang sekiranya dia berlatih bersungguh-sungguh dalam tempoh tertentu.

Formulanya ialah (Berlatih Secara Berfokus) + (Tempoh Tertentu) = (Kejayaan)

Bagi membuktikan ini, Kita boleh merujuk Laszlo dan Klara Polgar yang merupakan pendidik berbangsa Hungari telah melatih anak perempuan mereka secara sistematik dan bersungguh-sungguh sejak awal usia lagi. Ketiga-tiga anak perempuan mereka telah meraih kedudukan 10 tangga teratas di peringkat dunia dalam pertandingan CHESS. Salah seorang anak mereka yang bernama Judit menerima anugerah GRANDMASTER sewaktu usianya  15 tahun lagi.

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN LATIHAN BERSUNGGUH-SUNGGUH

  • Sediakan sejumlah waktu yang sesuai untuk bangunkan kemahiran anda. Kajian Ericsson boleh dikatakan seseorang yang mahu menjadi hebat perlukan sekurang-kurangnya 10,000 jam untuk menjadi pakar dalam kemahiran tertentu.
  • Sebuah Aktiviti yang direka untuk membawa diri kita ke satu tahap yang lain. (Lebih Baik)
  • Latihan perlu dipantau atau disemak oleh Guru atau Mentor. Guru tersebut mestilah mampu untuk memberi maklumbalas dan kritikan yang membina supaya pelajar tersebut boleh terus maju.
  • Pelajar mesti melakukan latihan dengan motivasi yang tinggi dan mendapatkan maklumbalas Guru.

5 RAHSIA YANG MEMBAWA KEJAYAAN KEPADA PELAJAR

  1. Cari Guru yang boleh membimbing anda.
  2. Jangan Berlatih dalam topik yang anda sudah bagus. Sebaliknya berlatih dalam topik yang anda lemah.
  3. Untuk menjadi lebih baik. Anda perlu terima hakikat yang anda lemah dalam topik tersebut. Apabila minda anda sudah terima hakikat ini. Barulah minda akan hantar mesej kepada seluruh badan anda untuk bekerja keras.
  4. Cintai perkara yang anda sedang usahakan. Walaupun bosan atau penat. Anda perlu suka melakukan latihan tersebut.
  5. Tetapkan Matlamat apa yang anda mahu capai. Ingat Minda yang mempunyai hala tuju yang jelas lebih mudah mengarahkan tubuh badan anda untuk bekerja atau belajar.

BEST BELAJAR™ @ SMK KEPALA BATAS

Alhamdulillah, Pengetua Sekolah dengan usaha kaunselor Cikgu Husna dan Cikgu Roslina telah menjemput saya dan Team Best Belajar™ Utara Tuan Nabeel, Tuan Syafiq, Tuan Irfan dan Cikpuan Nadia bagi mengendalikan Program Motivasi & Bimbingan Sistem Best Belajar™ pada 17 Januari 2017 yang lalu.

Selama 1 hari saya bersama mereka menjalankan topik-topik berikut

KUASA MATLAMAT :Berkongsi Kaedah menetapkan Matlamat Belajar Akademik mengikut Formula Best Belajar™ dan NLP

KUASA MEMORI : Mempelajari Kaedah menghafal fakta subjek sekolah dengan Sistem Movie Best Belajar™

KUASA NOTA : Mencipta dan mencatit nota mengikut Sistem Kad KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi)

GAMIFIKASI : Sesi petang pelajar perlu mengaplikasi segala teknik yang telah dipelajari melalui proses gamifikasi. Memang meriah dan seronok.

 

Apa yang menariknya lagi ialah, saya benar-benar terharu apabila Kaunselor memberitahu mereka sangat puas hati dengan pengisian dan pengendalian saya. Berbaloi dengan harga yang dibayar dengan nilai yang diberikan oleh Kumpulan Best Belajar™ Malaysia. Syukur. Alhamdulillah.

Inilah slogan syarikat atau kumpulan Best Belajar untuk 2017

  • THE COMPANY THAT REALLY FOCUS IN ACADEMIC ACHIEVEMENT AND INSPIRE TEACHERS –

IMG_8919 IMG_8920

IMG_8923 IMG_8922 IMG_8921 IMG_8924

Pada keesokan harinya pula selama 2 jam saya bersama SMK Seri Gunong berkongsi Tajuk Hala Tuju Motivasi Pelajar. Terima kasih Cikgu Shamsinaz dan Cikgu Hafizah yang mengambil saya untuk memenuhi slot motivasi sekolah anda. Semoga pelajar mendapat manfaat yang besar.

Saya rasa terharu juga di sini kerana selepas 40 minit saya mengendalikan sesi di sini. Pentadbir dan kakitangan pejabat sekolah turun ke dewan. Kata mereka “macam meriah di dewan… nak mai la tengok….”

(^_^)

 

Sekian perkongsian saya untuk 17 & 18 Januari.

 

Syed Faizal

Jurulatih Utama Kumpulan Best Belajar™ Malaysia

The Company That Really Focus in Academic Achievement & Inspire Teachers

 

=================================================================

Mahukan Program Best Belajar™ di sekolah atau organisasi anda ?

Hubungi 019 – 211 12 85

artikel-bb-music-4-study-008 artikel-bb-music-4-study-009