BEST BELAJAR BEST BERPUASA : MANFAAT PUASA DI BULAN RAMADHAN

Screen Shot 2017-05-30 at 12.34.56 AM

Screen Shot 2017-05-30 at 12.35.05 AMPUASA MEMBERI KESAN KEPADA FUNGSI SEL, GEN DAN HORMON

Apabila kita tidak makan untuk seketika, beberapa perkara yang berlaku dalam badan kita. Antaranya sebagai contoh, badan kita memulakan proses pembaikan sel dan perubahan tahap hormon untuk membuang lemak badan. Ini menjadi lebih mudah.

 

Berikut adalah beberapa perubahan yang berlaku dalam badan kita semasa berpuasa :

TAHAP INSULIN : Tahap penurunan insulin dalam darah dengan ketara, yang memudahkan pembakaran lemak.

HORMON PERTUMBUHAN MANUSIA : Tahap hormon dalam darah boleh meningkat sebanyak 5 kali ganda. Tahap hormon yang tinggi memudahkan pembakaran lemak dan pertumbuhan otot.

PEMBAIKAN SEL : Tubuh kita akan mendorong proses pembaikan sel-sel penting, seperti membuang bahan buangan dari sel-sel.

Gen: Terdapat perubahan baik dalam beberapa gen dan molekul yang berkaitan dengan penuaan dan perlindungan terhadap penyakit.

 

Screen Shot 2017-05-30 at 12.35.05 AMPUASA MEMBANTU MENGURANGKAN BERAT BADAN DAN LEMAK PERUT

Puasa meningkatkan fungsi hormon untuk memudahkan penurunan berat badan.

Insulin yang rendah, tahap hormon pertumbuhan yang lebih tinggi dan peningkatan jumlah norepinephrine (noradrenalin) menjadikan pemecahan lemak badan dan memudahkan penggunaannya untuk tenaga.

Atas sebab ini, puasa sebenarnya meningkatkan kadar metabolisme anda antara 6-14%. Ini membantu anda membakar lebih kalori.

Dengan kata lain, puasa berfungsi pada kedua-dua belah persamaan kalori. Ia meningkatkan kadar metabolisme anda (kalori mudah terbakar) dan mengurangkan jumlah makanan yang anda makan (mengurangkan kalori masuk).

Menurut satu kajian 2014 kesusasteraan saintifik, puasa boleh menyebabkan penurunan berat badan 3-8% untuk 3-24 minggu. Ini adalah satu jumlah yang besar. Mereka juga kehilangan 4-7% daripada lemak pinggang mereka, Kajian menunjukkan bahawa mereka kehilangan banyak lemak perut, lemak yang berbahaya di dalam rongga abdomen yang menyebabkan penyakit.

 

Screen Shot 2017-05-30 at 12.35.05 AMMENJADIKAN KITA HAMBA ALLAH YANG BERSYUKUR

Apabila tiba waktu berbuka puasa. Perasaan bersyukur secara otomatik akan timbul daripada hati kita. Sepanjang siang hari. Kita menahan lapar dan dahaga kita. Kita menahan pandangan mata kita. Kita menahan telinga kita daripada dengar kata-kata yang sia-sia. Kita fokus untuk menjadi hamba Allah yang baik dan cemerlang.

Selepas hampir 14 jam kita berpuasa. Tentunya badan kita akan keletihan. Lihatlah bagaimana kita melatih diri kita untuk mejadi hamba Allah yang bersyukur.

Di sini saya kongsikan sebuah video youtube. Di mana Rawvana telah berpuasa selama 25 hari. Beliau hanya dibenarkan minum air kosong sahaja selama 25 hari. Walaupun beliau hanya berpuasa daripada makan. Ianya tetap memberikan kesan kepada minda dan badan beliau. Lihat video beliau pada minit yang ke 5.30. Anda tentu akan faham maksud saya “Menjadikan Hamba Allah yang bersyukur”. Walaupun beliau bukan islam. Namun kata-kata yang keluar daripada mulut beliau. Menunjukkan fitrah manusia sebagai hamba yang bersyukur kepada tuhan.

 

Semoga bermanfaat.

Screen Shot 2017-05-30 at 12.35.05 AM

Hubungi 019 – 211 12 85 bagi menganjurkan Ceramah 2 JAM bertajuk BEST BERPUASA di sekolah atau organisasi anda sempena Bulan Ramadhan ini.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *